Oplysninger og Vejledning i Bykortet

 

 

Datakvalitet og ansvar

Frederiksberg Kommunes digitale borger WebGIS præsenteres en række oplysninger og data, der knytter sig til geografiske lokaliteter. Data til kortet stammer bl.a. fra kommunens egne tekniske grundkorts oplysninger (veje, bygninger, adresser m.m.). Endvidere modtages der data Kort & Matrikelstyrelsen (matrikelkort) samt andre kilder.

 

Frederiksberg Kommune tilstræber, at oplysningerne på kortene er så aktuelle og fyldestgørende som muligt, men skal i den forbindelse understrege følgende forhold:

1.    Oplysningerne er ikke dagsaktuelle. Største delen af temaerne bliver opdateret årligt, eller i det omfang der modtages opdateringer.

2.    Frederiksberg Kommune garanterer ikke for fejl og mangler i oplysningerne. Generelt gælder derfor, at kort og data kun er vejledende og ikke kan bruges som dokumentation. Frederiksberg Kommune påtager sig intet ansvar for fejl og mangler.

 

Opstart

 

Når programmet starter ses dette skærmbillede, som viser Frederiksberg Kommunen samt dele af kommuner rundt om Frederiksberg.

 

 

Billedet er opdelt i følgende sektioner:

§  En lodret hovedmenu i venstre side af skærmen.

§  Oven over kortvinduet, en vandret værktøjslinie med ikoner, søgemaskiner  og baggrundkort.

§  Selve kortvinduet med en signaturforklaring samt zoomfunktion

 

Hovedmenuen

 

På menuen til venstre findes en række „overskrifter“ eller hovedpunkter. Disse overskrifter kan have underpunkter.

I eksemplet er overskriften Ejendomsoplysninger åbnet og her kan ses de underpunkter, der er knyttet til overskriften.

Vil du have vist Underpunktet i kortet vises det ved at klikke det til. (Underpunktet bliver fed i skrift)

Bemærk, at visse elementer kun vises i kortet inden for bestemte zoom-niveauer.

 

Signaturforklaring

 

Signaturforklaringen er ved opstarten tændt, men kan slukkes ved et klik på ikonet i værktøjslinjen.

Signaturforklaringen ændrer sig i takt med, at der „tændes" og „slukkes" for temaer - zoomes osv. Visse temaer dukker selv frem efterhånden som man zoomer ind i kortet.

Værktøjslinjen

 

 

Værktøjslinjen indeholder værktøjer til at navigere i kortet, samt rullemenuer til direkte adgang til adresser og matrikelnumre, ”Hvad gælder for mig”-funktion og Baggrundskort.

Værktøjer:

 

Pilen

 

Bruges til at udpege eller selektere et element i kortet når et tema er aktiv. Når pilen passerer et kortelement, kan en gul infoboks (tooltip) fortælle mere om det pågældende element.

Flere elementer kan vælges ved at holde shift nede.

 

Fjern pilen

 

Fjerner selektion/valg af et element.

Zoom ind

Zoom ind. Forstørrer vinduet i trin (klik på knappen i værktøjslinien - klik derefter i kortvinduet) eller defineret rektangel Hold venstre musetast nede for at tegne en firkant omkring det område der ønskes zoomet til. Der kan også zoomes ind ved hjælp af scroll funktionen på musen eller slider baren i øverste venstre hjørne af kortet.

 

Zoom ud

 

Formindsker kortvinduet (i trin)

Hold venstre musetast nede for at tegne en firkant, jo mindre firkanten er jo mere bliver der zoomet ud. Der kan også zoomes ud ved hjælp af scroll funktionen på musen eller slider baren i øverste venstre hjørne af kortet.

 

Zoom af

 

Vender tilbage til oversigtskortet

 

Flyt

Bruges til at panorere i kortet (tryk på knappen i værktøjslinien - flyt til kortvindue og hold venstre musetast nede og flyt kortet ved at trække musen hen over kortet.

 

Fortryd

cid:image008.png@01CCE4DC.8AE17070

Bruges til at komme tilbage til foregående handling.

 

Mål areal

Via denne funktion er det muligt at ”opmåle” et areal på kortet. Areal og omkreds vises i en boks ved siden af musen (meter/kvardratmeter – m/m2). Afslut arealmålingen ved at dobbeltklikke.

 

Mål linjer

 

 

Afstanden vises i en boks ved siden af musen (meter). Afslut afstandsmålingen ved at dobbeltklikke.

 

 

Udskriv kort til PDF

Der kan vælges A3/A4, liggende/stående. Der bliver automatisk foreslået det målforhold, der passer med kortets udsnit og den størrelse papir der er valgt. Det er altså IKKE det samme målforhold, som vises i kortet (typisk halveres målforholdet automatisk).

Udskriftsområdet markeres i kortet med en grøn kasse. Udskriftsområdet kan flyttes ved at trække i den sorte cirkel i midten af udskriftsområdet. Udskriftsområdets størrelse kan ændres ved at trække i den sorte cirkel i det nederste højre hjørne.
Målforholdet kan også frit ændres efter eget ønske, hvorved det grønne udskriftsområde i kortet justeres. Hvis målforholdet ændres kan knappen "Zoom" anvendes til at zoome således, at hele det udskriftsområdet kan ses på skærmen.
Ved "Udskriv PDF" fremkommer et nyt vindue med det "færdige" kort i PDF. Kortet kan herefter udskrives. Hvis man har valgt A3, husk da at ændre printindstillingerne til samme format.

 

Søg adresse

I Søg adresse funktionen er der mulighed for at søge en ejendom frem enten via adresse eller matrikelnummer.

Skriv ét eller flere bogstaver i vejnavnet og tryk på pilen. En liste med mulige vejnavne vil folde sig ud, vælg herefter husnummer. Nu vil ejendommen søges frem.

Adressen markeres med en rød cirkel.

Det samme gør sig gældende for matrikel søgningen. Dog skal ejerlav Frederiksberg altid vælges her.

 

 

 

Hvad gælder for mig:

 

 

Med funktionen "Hvad gælder for mig?" undersøges en given adresse for følgende forhold:

  • Jordforurening V1 – V2
  • Lokalplans forslag
  • Lokalplaner vedtaget
  • Temalokalplaner
  • Sogneflader
  • Kommuneplanrammer
  • Byggesager op til september 2006
  • Matrikel

Efter endt søgning zoomes automatisk ind til den givne adresse, og der fremkommer en liste med de relevante oplysninger. Listen kan udskrives.

 

Baggrundskort

Når du klikker på Baggrundskort i temavælgeren, folder gruppen sig ud, og du får mulighed for at vælge hvilken type baggrundskort, du vil have vist. Du kan kun vælge et baggrundskort ad gangen.

 

 

Vejkort: Udvalg af kommunens tekniske kort. Her kan du se veje og bygninger. Du kan se vejnavne og husnumre, når du zoomer ind i kortet.

 

Luftfoto: Her kan du se luftfoto fra 1954, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 og 2011.

 

Historiske kort: Her kan du se historiske kort fra 1957, 1932, 1896, 1880, 1857, 1811 og 1741.

 

Andre tips

 

Opstart

Tryk på F5 på tastaturet for at genstarte hele siden. Dette er nødvendigt, når du har været væk fra siden i lang tid eller hvis serveren har været for langsom om at svare. Hvis du således oplever at et valgt tema ikke tændes som forventet skal du trykke på F5 for at starte forfra.

Info om knapperne

Holder man musen over en funktionsknap eller menu bjælke samt over objekter i kort fremkommer en forklarende tekstboks. Det er dog ikke alle objekter i kortet, der har en infoboks tilknyttet.

Tooltip og link til andre systemer

 

Fra flere temaer i kortet er der links til relevante hjemmesider Ved at panorere over kortet med udpegningspilen udløses en række tooltips (gule infobokse). Mange af disse tooltips indeholder links til andre systemers supplerende oplysninger.

Et eksempel dobbeltklik i Ved at klikke med musen bliver der viderestillet til den offentlige informations Server (OIS), hvor en lang række supplerende oplysninger for den udpegede ejendom er til rådighed. Der er hovedsagelig tale om bygningsoplysninger fra BBR-registret (Bygningsstørrelse, opvarmningsform m.v.). OIS åbnes i separat vindue/faneblad, og lukkes igen ved klik på krydset i øverste højre hjørne.

 

Zoomniveauer

 

Nederst på skærmvinduet vises det aktuelle målforhold

Bemærk! At visse temaer kun er synlige/tilgængelige, når der er zoomet ind til et vist niveau i kortet (typist 1:8000 eller 1:2000). Fx vil bygninger først være synlige, når der er zoomet ind til 1:8000, mens adresserne først vises ved 1:2000.

Vejledning

Denne vejledning åbner

Spørgsmål og kommentarer

Vi modtager meget gerne kommentarer, spørgsmål eller gode idéer til Frederiksberg Kommunes borger WebGIS på e-mail:

gis@frederiksberg.dk

 

 

 

Systemkrav

Systemkravene er som følger:

PC med Windows 95/98/ME/XP, Windows 2000 eller Windows NT 4.0

 

WebGisen kan vises i samtlige browser, dog optimeret til Windows Explorer.

 

Siden ses bedst med:

o    en skærmopløsning på minimum 1024 x 768 pixels

o    fuldskærms-visning

o    mange farver (16 bit)’ eller ’ægte farver (32 bit)’